Galeria foto Nessebar

 
Alte destinatii

  Capul Kaliakra

  Kaliakra este un superb promotoriu aflat la cativa kilometri de granita romano-bulgara. Pentru a putea ajunge acolo, trebuie sa te abati circa 12 kilometri din drumul principal dintre Vama Veche si Balcic.
  Promotoriul Kaliakra (Capul Kaliakra) se intinde pe 2 km in Marea Neagra si are circa 60 de metri inaltime fata de nivelul marii, fiind o formatiune de stanci calcaroase. Inaccesibilitatea locului a facut in antichitate din ea o mare fortareata, fiind a doua cetate importanta dupa Tomis. In aceea perioada se numea Tirisis. Fortareata a fost succesiv folosita de traci, romani, bizantini si bulgari. Chiar si in prezent, pe promotoriu se afla o unitate militara bulgareasca. O legenda spune ca in aceasta fortareata si-a adapostit bogatiile Lyzimah, succesorul lui Alexandru cel Mare.
  In prezent, aici se afla un mic muzeu in care pot fi vazute piese arheologice. De asemenea, pre promotoriu se afla ruinele vechii cetati, care include poarta prin care se intra dinspre continent, ziduri ale cetatii dar si ruine ale diferitelor cladiri, biserici, bai comune romane si fantani.
  O alta legenda se refera la un grup de fete bulgare care s-au aruncat de pe promotoriu in marere, pentru a nu fi capturate si convertite la Islam de catre turci. Este probabil cea mai populara legenda, la intrarea in Kaliakra existrand si un monument dedicat fecioarelor care s-au aruncat in mare – “Poarta celor 40 de virgine”.
  La Kaliakra a avut loc in august 1791 o importanta batalie navala, in cadrul razboiului ruso-turc din perioada 1787-1792. Dupa 1989, castigatorul bataliei, un amiral rus, a fost sanctificat de Biserica Ortodoxa.
  O alta legenda se refera la Sfantul Nicolae, patronul pescarilor. Pe cand acesta era urmarit de turci, Dumnezeu a facut sa apara pamant sub picioarele sale, si astfel a putut scapa. In acest fel s-ar fi format Capul Kaliakra. In cele din urma Sfantul a fost insa captrurat, iar in 1983 a fost construita o mica capela pe promotoriu, simbolizand mormantul sau. De asemenea se mai spune ca o manastire dervisa a existat la Capul Kaliakra in perioada stapanirii otomane, avand osemnitele unui sfant musulman.
  Capul Kaliakra a fost declarat zona protejata in 1941, avand in prezent circa 687 de hectare. Intr-o vreme aici se afla chiar si o colonie de foci. De pe promotoriul Kaliakra pot fi vazute acum in apa cateva specii de delfini de Marea Neagra, precum si diverse specii de pasari: cormorani, pescarusi etc.

 

       Capul Kaliakra. Poarta cetatii.                             Nessebar. Biserica Sf. Teodor

  

  Nessebar

  Situat la circa 120 km de Balcic, Nessebar este un orasel amplasat pe o peninsula lunga de 850 m si lata de 350 m, in care se ajunge printr-un istm. In timpul existentei sale indelungate, si-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apa, la 80 de metri distanta de tarm, inca se pot vedea ramasitele zidurilor fortaretei. In prezent se afla conservat doar zidul de vest cu poarta, care apara orasul de continent.
  Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, construit pe vechile ruine ale asezarii trace Mesambria. “Mesambria” insemna “orasul lui Melsa”, probabil intemeiatorul asezarii, si a fost dat de greci atunci cand au colonizat asezarea in anul 510 dupa Christos. Patronul orasului a fost ales zeul Apolo, grecii construind un templu si un teatru in onoarea sa. Din secolul III dupa Christos aici incep sa fie batute monede de aur.
  In anul 72 dupa Christos orasul a fost ocupat de Imperiul Roman care a instalat o garnizoana importanta, devenind o asezare foarte importanta in epoca. A inceput din nou sa joace un rol mai important in secolele III-IV. In jurul anului 680 Nessebar a devenit un centru episcopal, iar in secolele VII-VIII a devenit un important si puternic port bizantin. In anul 812, Khan Krum a cucerit orasul. Din secolul XI numele slav de Nessebar a fost folosit in locul numelui de Mesambria.
  Pozitia strategica a favorizat orasul si in timpul celui de al doilea Regat Bulgar. Varful dezvoltarii sale a fost in perioada domniei lui Alexandru I, cand orasul a fost unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar si cand s-au construit noi biserici.
  In 1366, orasul a fost cucerit de cruciatii condusi de Amedei de Savoia care l-au predat bizantinilor. Cronicile din Mesambria ne dau informatii despre perioada cand orasul a fost subjugat de catre turci in 1396, iar in 1453 a cazut total sub conducerea imperiuului cu capitala la Constantinopole. Orasul si-a pastrat importanta ca port de-a lungul dominatiei turce. Au fost construite nave si s-a facut comert cu grane si lemn. Dupa eliberare, Nessebar s-a transformat intr-un mic oras de pescari. In timpul existentei sale, orasul a gazduit si un episcop, fiind si centru episcopal.
  In 1956 orasul a fost proclamat rezervatie arhitecturala si arheologica. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porti, care dateaza din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele pastrate din secolele X-XI, din perioada medievala si cele 60 de case din perioada renasterii dau orasului si in prezent o atmosfera cu totul speciala. Legendele spun ca in timpul existentei sale, in Nessebar au existat peste 40 de biserici. In prezent exista insa date certe doar pentru 26 dintre ele. Mostenirea culturala a vechiului oras poate fi observata de turisti in cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Stefan care contine fresce din perioada secolelor 11-17 si Biserica Sf. Spas care contine fresce din secolul 17.
  Din 1983, Old Nessebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO.

Harta Nessebar

Copyright © 2006-2009 Balcic.net. Toate drepturile rezervate.

Termeni si conditii
chat geschichten kostenlose gallerien filme videos fotos